Χοιρινό με Μπύρα και Λαχανικά




Υλικά (4 άτομα)

2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
600 γρ χοιρινό κομμένο σε κομμάτια
2 φέτες καπνιστό μπέικον ψιλοκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κούπα ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο
4 μέτρια καρότα κομμένα σε κομμάτια
3 μέτριες πατάτες κομμένες σε κομμάτια
2 μέτρια μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια
2 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε κομμάτια
1 μπουκάλι των 330 ml μπύρα 
1/3 της κούπας μέλι
3 κουταλιές της σούπας γεμάτες μουστάρδα
1 μικρό δαφνόφυλλο
1 μικρό κλωναράκι δεντρολίβανο
Αλάτι - Πιπέρι

Διαδικασία

Πλένουμε και σκουπίζουμε το κρέας με χαρτί κουζίνας. Το αλατοπιπερώνουμε.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το λάδι.
Οταν το λάδι ζεσταθεί καλά προσθέτουμε το χοιρινό, περιμένουμε να κάνει κρούστα απο την μία πλευρά (θα ξεκολλάει εύκολα απο τον πάτο όταν είναι έτοιμο για γύρισμα) και ροδοκοκκινίζουμε όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε το κρέας απο την κατσαρόλα και κρατάμε στην άκρη.
Προσθέτουμε το μπέικον και το τσιγαρίζουμε. Το αφαιρούμε και το προσθέτουμε στο κρέας.
Πετάμε το λαδάκι της κατσαρόλας και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για λίγο και σβήνουμε με τον ζωμό. Τρίβουμε με ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας και ανακατεύουμε καλά. 

Προσθέτουμε το κρέας με το μπέικον και τα λαχανικά εκτός του μήλου, προσθέτουμε την δάφνη, το δεντρολίβανο και φέρνουμε δυο βόλτες τα υλικά μας.



Σε μπολ ανακατεύουμε την μπύρα με το μέλι και την μουστάρδα. Περιχύνουμε το φαγητό μας (η μπύρα θα αφρίσει), αλατοπιπερώνουμε, συμπληρώνουμε με νερό ή ζωμό ωστέ το υγρό της κατσαρόλας να είναι λίγο κάτω απο το ύψος των υλικών και περιμένουμε να πάρει βράση. Βράζουμε για 5 λεπτά χωρίς καπάκι, να εξατμιστεί το αλκοόλ, σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας με το καπάκι και χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό. Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά, προσθέτουμε τα μήλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 40 λεπτά περίπου. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, δυναμώνουμε την ένταση και βράζουμε χωρίς καπάκι για άλλα 10 λεπτά.
Αποσύρουμε απο την φωτιά και κρατάμε σκεπασμένο το φαγητό για 10 λεπτά τουλάχιστον πριν το σερβίρισμα.



Καλή σας Όρεξη! 

Λογάκια
Αν θέλετε τα λαχανικά σας πιο τραγανά, σιγοβράστε πρώτα το κρέας και προσθέστε τα την ίδια χρονική στιγμή με τα μήλα.
***************************************************

Μπορεί στην Ελλάδα να άργησε ο χειμώνας, εδώ όμως στον Καναδά έφτασε για τα καλά!
Πρώτη χρονιά τόσο νωρίς που καλυφτήκαμε με χιόνια, πρώτη χρονιά που μας επισκέφτηκε η μητέρα μου και της κάναμε λευκή υποδοχή!
Γυρίζω πίσω στον χρόνο διαβάζοντας μέσα σε αυτό το blog παλιότερες αναρτήσεις και θυμάμαι την πρώτη μου χρονιά εδώ στο Τορόντο πριν 4 περίπου χρόνια. Εκείνη την χρονιά στην οποία χιόνισε ελάχιστα και δεν έκανε κρύο.... Πότε θα ξανάρθει? :)
Ο κρύος καιρός όμως έχει και τα καλά του, παιχνίδια και βόλτες στο χιόνι και μετά μέσα στο ζεστό σπίτι για φαγάκι όνειρο!
Πανεύκολο και πεντανόστιμο χοιρινό με λαχανικά σιγομαγειρεμένο με μπύρα, μέλι και μουστάρδα.
Μια φρέσκια φρατζόλα ψωμί και βουτάμε..!