Κοτόσουπα με χυλοπιτάκι (χωρίς αυγολέμονο)

 Κλεισμένοι στα σπίτια μας, περιμέναμε με ανυπομονησία μια μικρή χαρά, να κρυώσει λιγάκι ο καιρός, ώστε να αρχίσουμε να φτιάχνουμε σουπίτσες! Ορίστε μια εύκολη κ πεντανόστιμη σούπα με κοτόπουλο κ λαχανικά, χωρίς αυγολέμονο.  Προσαρμόστε την στα δικά σας γούστα επιλέγοντας μπαχαρικά, μυρωδικά και γενικά υλικά της προτίμησης σας.


 

Υλικά 

1/2 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 

1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο τύπου Κέρκυρας.

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πράσο ( το τρυφερό μέρος) ψιλοκομμένο 

1 καρότο ψιλοκομμένο

1/2 σκελίδα σκόρδο λιωμένη 

1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλεύρι 

Αλάτι, Πιπέρι, 1/2 κουταλάκι ρίγανη, 1/4 κουταλάκι κουρκουμά/τουρμερίκ

1/2 κούπα χυλοπιτάκι ή τραχανά ή ρύζι ή κριθαράκι ή πλιγούρι (Παρακαλώ υπολογίστε τον χρόνο βρασμού που θα χρειαστεί η επιλογή σας ώστε να προσθέσετε το υλικό στη σωστή στιγμή για να μαγειρευτεί)

1 μικρό λεμόνι (τον χυμό του) 

1 χούφτα σπανάκι 

Διαδικασία 

Ξεκινάμε βάζοντας σε κατσαρόλα το κοτόπουλο, το σκεπάζουμε με ζωμό κοτόπουλο κ σιγοβράζουμε ξαφρίζοντας ενώ προχωράμε να κόψουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά που θα χρειαστούμε για την σούπα μας.  Σιγοβράζουμε το κοτόπουλο για 40 λεπτά, σβήνουμε την φωτιά και αφαιρούμε το κοτόπουλο απο τον ενισχυμένο ζωμό.

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κατσαρόλα στην οποία θα φτιάξουμε την σούπα μας και προσθέτουμε το λάδι και το βουτυράκι.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, την ρίγανη, τον κουρκουμά και τα φέρνουμε μερικές βόλτες στον πάτο της κατσαρόλας να μαραθούν. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μερικές φορές ακόμη. Ξεκινάμε και προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό ανακατεύοντας. Σιγοβράζουμε την σούπα για 15-20 λεπτά.
Ξεψαχνίζουμε τα κομμάτια κοτόπουλο και τα προσθέτουμε και αυτά στη σούπα μας. Προσθέτουμε και το χυλοπιτάκι, ρυζάκι ή οτι άλλο προτιμάμε.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε το σπανάκι και τον χυμό λεμονιού κ σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτάκια.
Δοκιμάζουμε την σούπα μας και διορθώνουμε την γεύση κατά την προτίμηση μας.
Στο σερβίρισμα προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε λίγη τριμμένη παρμεζάνα η λίγη τριμμένη φέτα.

Καλή επιτυχία!