Σούπα Λαχανικών με Μανιτάρια και Μπρόκολα στον Airfryer

 Τρέλα ο airfryer μη μου πείτε?

Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να έχει αγοράσει φριτέζα αέρος και να μην είναι ικανοποιημένος τουλάχιστον για την ευκολία χρήσης, την ταχύτητα αλλά και για το γεγονός ότι πλέον δεν ανάβουμε φούρνο συνεχώς. 
Το μειονέκτημα της φριτέζας αέρος είναι ο περιορισμός στην ποσότητα των παρασκευασμάτων που θα ψήσουμε μονομιάς - δεν φουλάρουμε την φριτέζα, για μεγάλους όγκους ψησίματος χρησιμοποιούμε τον συμβατικό φούρνο (κάτι τσαλακωμένα πιτακια που γίνονται λάσπη επειδή θέλαμε με μιας να βγάλουμε 50 κομμάτια καλύτερα να αποφεύγονται).  Το ίδιο μειονέκτημα μετατοπίζεται στην πλευρά των πλεονεκτημάτων οσο αφορά στην οικονομία αφού ο περιορισμένος χώρος εξαφανίζει τον χρόνο προθέρμανσης και κάνει την όλη διαδικασία γρηγορότερη άρα οικονομικότερη.
Σχετικά με τις εύλογες αμφιβολίες που μπορεί να υπάρχουν για την ασφάλεια του ξηρού τηγανίσματος και τα υλικά κατασκευής θα σας πρότεινα να  επιλέξετε ένα ποιοτικό μηχάνημα από μια έμπιστη εταιρεία που θα σας κάνει να αισθάνεστε ασφαλείς.
Προσωπικά μου έχει λύσει τα χέρια στα βραδινά, τις επιμέρους παρασκευές που θέλουν ψήσιμο και δεν αγοράζω πια ηλιέλαιο.
Τηγανιτές πατάτες, πιτάκια, πιτσούλες, λουκάνικα, αλλαντικά που θέλω να κριτσανίσω τα κάνω όλα στον airfryer.  Το εργαλείο που θα σας κάνει τη ζωή ευκολότερη σε σχέση με τη φριτέζα αέρος είναι μια τσιμπίδα με την οποία θα ανακατεύετε συχνά και θα γυρίζετε τα υλικά στον κάδο.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι πραγματικά αστραπή, σε είκοσι λεπτά τρώμε!


Υλικά

3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ
2 κλωνάρια σέλερι κομμένο
3 μεγάλα καρότα κομμένα
1 μέτρια πατάτα
2 μπαχάρια
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι
Αλάτι - Πιπέρι

Διαδικασία 


Για τον airfryer
Οτι λαχανικά θέλετε, χρησιμοποίησα μερικά μανιτάρια, μπρόκολο, φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμάτια ψωμιού, όλα μαζί στον κάδο ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι πιπέρι και ψήνω στους 200 για 5-8 λεπτά ανακατεύοντας που και που. Κρατάω στην άκρη.

Για την σούπα

Ζεσταίνουμε νερό στον βραστήρα.
Σε δυναντή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, φέρνουμε δυο βόλτες τα υλικά και προσθέτουμε το σέλερι, τα καρότα, τις πατάτες, τα μπαχάρια. Καραμελώνουμε ελαφρώς τα υλικά και προσθέτουμε ζεστό νερό ώσπου να τα καλύψει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά να μαλακώσουν.
Όταν είναι έτοιμα και μαλακά, αφαιρούμε τα μπαχάρια και αλέθουμε με τον μύλο χειρός ή μεταφέρουμε τα υλικά σε πολυκόφτη να τα κάνουμε πουρέ και μεταφέρουμε πάλι πίσω στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και προσθέτουμε το λεμόνι.
Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο και σερβίρουμε με τα ψημένα λαχανικά κ κρουτόνς.


Σέρβιρα τη σούπα με λίγο λάδι κόλιανδρου που έφτιαξα, είναι πανεύκολο αλλά θέλει τον χρόνο του.


Λάδι κόλιανδρου

Παίρνουμε ενα μάτσο φρέσκο κόλιανδρο, θα χρησιμοποιήσουμε τον κόλιανδρο που βρίσκεται πάνω απο το λαστιχάκι που τον κρατάει, αφαιρούμε δηλαδή τα πολύ σκληρά κοτσάνια, τον πλένουμε και τον ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 10 δευτερόλεπτα ίσα ίσα να ζωντανέψει το χρώμα του. Τον αφαιρούμε και τον βουτάμε αμέσως σε κρύο νερό με παγάκια να κρυώσει.
Τον σκουπίζουμε με πετσέτα και τον προσθέτουμε σε ενα μπλέντερ ή πολυκόφτη. Προσθέτουμε ελαιόλαδο να τον καλύψει ως και ένα - δυο εκατοστά πάνω και αλέθουμε καλά. Βάζουμε ενα φίλτρο καφέ μέσα σε ένα τρυπητό και προσθέτουμε το μείγμα. Σκεπάζουμε με ενα πιατάκι και το αφήνουμε - δεν το πειράζουμε, δεν το ανακατεύουμε, δεν το στύβουμε. Σιγά σιγά θα στάξει στο μπολ (θα πάρει ώρες)  και μετά το μεταφέρουμε σε ενα βαζάκι ή μπιμπερό και στο ψυγείο. Κρατάει 5-7 μέρες, θα δείτε ότι αλλοιώνεται το χρώμα του μετά από αυτή τη περίοδο.  Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, όλα τα ψητά και πραγματικά σε ότι παρασκευή θέλετε.